Aquesta tardor arribarà amb diverses novetats editorials. La primera de les quals s’enfila fins al cim de la Vall de Camprodon, on la periodista Eva Martínez-Picó ha escrit La Tria de Mulats d’Espinavell, un llibre editat conjuntament amb l’Ajuntament de Molló. La publicació va néixer com una recerca sobre l’origen de la fira i s’ha anat guarnint dels elements que defineixen el paisatge ramader i humà de la vall, per acabar dibuixant l’estampa d’un temps i d’una manera de viure molt específica i molt centrada en els animals.
La tardor comença a ser temps d’escalf i recolliment, i per això agraïm de bona manera l’arribada d’un nou volum, el dotzè, de la col·lecció El caliu de la memòria. En aquest cas, l’escalf vindrà de les muntanyes, on l’historiador Josep Clara s’ha inspirat per escriure Històries de la Vall de Ribes. “Moure’s per la Vall de Ribes és més que seguir una ruta d’anada i tornada. Hi trobo i retrobo uns elements dels quals no podem gaudir i sentir en altres llocs o contrades”, explica l’autor, que en aquesta col·lecció també ha publicat Històries de frontera i Històries de la Vall de Camprodon.
I també anirem cap a Figueres, en aquest cas per ressaltar de la mà de Josep Valls i Joan Ferrerós la figura d’un establiment emblemàtic. Can Duran. El centenari hotel restaurant figuerenc, un referent a la comarca i més enllà, és una obra que repassa la trajectòria d’aquest espai, especialment a través dels seus llibres de visites, autèntics tresors plens d’anècdotes i contextos socials i històrics. En aquest recorregut temporal, reviurem la grisor de la guerra, recuperarem el vincle de l’establiment amb Salvador Dalí i, també, enfocarem la mirada cap als nous reptes que ha hagut d’afrontar l’establiment amb el canvi de segle i de mil·lenni.
I acabem. A la Biblioteca de Catalunya es conserva el manuscrit del cançoner que mossèn Bartomeu Rovirola va encarregar a mossèn Martirià Plaja entre 1507 i 1508. Conté 37 cançons, gairebé totes nadalenques, que es cantaven a Riudellots. El Cançoner de Riudellots. Nadales d’una parròquia gironina dels anys 1507-1508, proposa noves mirades per destacar nous detalls de la llengua, la gastronomia, la música i la societat rural al final de l’edat mitjana. Coordinat per l’historiador Elvis Mallorquí, el llibre és obra de Jaume Fàbrega, Francesc Feliu, Ester Llop, Pep Vila i el mateix Elvis Mallorquí.