Firmes
Autor '2017. Dietari d'un any convuls' i 'Un viatge en tren'
J.N. Santaeulàlia

(Banyoles, 1955) ha escrit poesia (La llum dins l’aigua), assaig (Qüestió de mots), un llibre de viatges (Pagodes i gratacels, un viatge al Japó), narracions curtes (Objectes perduts, Banderes dels altres) i novel·la (Terra negra, Bulbs, L’absent, Punt mort, La sorra vermella, Something...). El seu dietari 2017 va inaugurar la nostra col·lecció ‘Narratives’.

Hemeroteca
Núm. 34

El dossier, format per 66 pàgines, s’endinsa en aulines i fagedes per parlar dels usos i oficis -antics i actuals- relacionats amb l’entorn forestal i la gent que hi ha treballat: colles de bosquerols, fusteries centenàries, serradores, rematants, negocis de llenya… Com és habitual, la mirada de la publicació mira cap enrere per tal de detallar i entendre com eren els treballs pretèrits en aquest sector, però també posa de manifest la feina actual que s’hi desenvolupa, amb l’objectiu d’oferir una perspectiva transversal que, en molts casos, continua relligant generacions.

Com sempre, el monogràfic conté imatges que esdevenen un pal de paller a l’hora d’edificar el relat. Algunes de les quals són del col·laborador i amic de la publicació Pep Sau, que ens va deixar el passat mes de juny de forma sobtada. Que aquest número sigui un sincer homenatge cap a la seva figura tan compromesa amb el projecte i el territori.

Un viatge en ...

El banyolí J.N. Santaeulàlia va estrenar la col·lecció ‘Narratives’ la primavera del 2021 amb el llibre 2017. Dietari d’un any convuls. Ara, dos anys després, publica Un viatge en tren. De Shanghai a Sant Petersburg, el novè volum de la col·lecció.

Per les pàgines d’Un viatge en tren desfilen paisatges i ciutats de Xina, Mongòlia, la immensa Sibèria i la Rússia europea. Uns països que l’autor va trepitjar fent el viatge en tren entre Shanghai i Sant Petersburg, ja fa alguns anys. Després va venir la lenta feina de transformar les notes del viatge en una prosa atractiva al lector, detallista, precisa i amb tocs d’ironia aquí i allà. La redacció del llibre no va culminar fins l’any 2022. A més de descriure els llocs que veu des del tren o a peu pla, i d’alguna referència històrica i cultural, Santaeulàlia ha procurat omplir el llibre amb gent d’avui, amb homes i dones que troba pel camí i que li expliquen records, anècdotes, reflexions diverses…

Un llibre de viatges sense la veu de la gent que viu als llocs visitats seria una obra inanimada i estèril. Per això, part essencial d’aquesta obra són les converses amb persones que Santaeulàlia va conèixer al tren –als trens– al llarg del camí o durant les seves aturades a Shanghai, Hangzhou, Xi’an, Beijing, Irkutsk, el llac Baikal, Krasnoiarsk, Iekaterinburg, Nijni Nóvgorod, Moscou i Sant Petersburg.
Bon viatge, benvolgut lector.

...

2017. Dietari d’un any convuls inaugura la nostra col·lecció Narratives. És un llibre de lectura amena, escrit amb una prosa fluida, madurat amb tres anys de treball. L’autor camina, observa, escolta, opina. No és una obra de reflexió política. En relació als fets de la tardor de 2017, conté el testimoni de l’autor com a simple espectador. La part “política” no és la predominant en el conjunt del llibre, que aplega i desplega records, diàlegs, pensaments i màximes, descripcions de paisatges i ambients molt diversos (amb Banyoles i Barcelona com a escenaris principals, a més d’altres punts de la geografia catalana, i amb salts puntuals a Itàlia, Menorca, Madrid…).

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!