Firmes
Autora del llibre 'La Tria de Mulats d'Espinavell'
Eva
Martínez Picó

(Barcelona, 1967). Periodista inquieta, va deixar la gran ciutat per instal·lar-se a Espinavell, al cim de la Vall de Camprodon, i així poder escriure. D’entrada hi va obrir un restaurant –Can Jordi– i més tard un refugi de muntanya –Els Estudis–. Va treballar en el desenvolupament rural des de la Mancomunitat de Municipis; va participar en la creació d’una cooperativa de serveis dels sectors agrocàrnic, ramader i forestal ja desapareguda; i ha estat impulsora i organitzadora de projectes innovadors i associatius i d’activitats educatives, esportives, turístiques i culturals. Després de més de vint anys arrelant-se amb força a la terra per entendre el món que l’envolta i per aprendre a canviar-lo, ha reunit energia suficient per frenar tanta embranzida, tornar a escriure i continuar-se formant en una de les seves passions, la història.

Hemeroteca
La Tria de ...

La Tria de Mulats d’Espinavell va néixer com una recerca sobre l’origen de la fira i s’ha anat guarnint dels elements que defineixen el paisatge ramader i humà de la Vall de Camprodon, per acabar dibuixant l’estampa d’un temps i d’una manera de viure centrada en els animals. Basada en la memòria oral d’alguns dels seus protagonistes, recull també imatges gràfiques d’un altre temps i els fils històrics paral·lels que ens ajuden a posar llum en l’especial complexitat de les comunitats de muntanya.

El relat s’inicia amb la descripció de la jornada tal com és ara per endinsar-nos a continuació en la memòria viva més antiga, en les diades de treball compartit entre ramaders; recorre els personatges i els moments que van marcar una època; s’enfila a les pastures d’estiu de la muntanya de Rojà de la mà dels eugassers, i planteja els reptes a afrontar de cara al futur.
Aquest llibre vol ser una finestra al passat per entendre el present i per projectar el futur. Però, també, un homenatge a tantes persones que jorn rere jorn, gairebé sempre en solitari i en silenci, converteixen la ramaderia extensiva a la muntanya en realitat, perpetuant un paisatge i una manera de viure que defineix, com poques altres coses, l’essència del nostre país.

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!